Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Απόφαση Συλλόγου γονέων 106ου δημοτικού σχολείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                              23-10-2013
106ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                      Προς Ο.Σ.Κ.  ΑΕ
                                       (υπ’ όψιν διευθύνοντος συμβούλου)
                                        Φαβιέρου 30, ΤΚ 104 38 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ 106ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 106ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1980 με το ΦΕΚ 205/ 06-09-1980. Άρχισε να λειτουργεί με έξι αίθουσες διδασκαλίας και λειτούργησε με βάρδιες ως 12θέσιο. Το 2008 έγινε μόνο πρωινής βάρδιας οπότε και έγινε  8θέσιο. Για την κάλυψη των αναγκών διδασκαλίας χρησιμοποιήθηκαν η αίθουσα  ηλεκτρονικών υπολογιστών και μια αποθήκη.
Το σχολείο όμως έμεινε χωρίς βοηθητικούς χώρους και καθώς κρίνονταν απαραίτητο, η Νομαρχία, ως η τότε αρμόδια, υποσχέθηκε να κάνει προσθήκη νέας πτέρυγας. Πράγματι,  το ίδιο έτος, στις 12-09-2008, γίνεται η διακήρυξη ανάθεσης έργου και το 2009, η ανάθεση υπ. αριθμ. 172/ 31-03-2009. Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης και το 2010, το σχολείο μας με τις έξι (6) αίθουσες, προβιβάστηκε σε 12θέσιο, ενώ το 2013, αναβαθμίστηκε σε διευρυμένου ωραρίου. Ίσως στα χαρτιά, σε κάποιο γραφείο του υπουργείου Παιδείας, να φαίνεται ότι είναι το σχολείο του μέλλοντος. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το 2011 οι εργασίες σταμάτησαν καθώς ο εργολάβος φτάνοντας το έργο ως τα μπετά του 1ου ορόφου, αποζημιώθηκε μετά κόπων και βασάνων τα έως τότε δεδουλευμένα του και αποχώρησε από το έργο. Ως αποτέλεσμα:
·             Έμεινε πίσω ένα γιαπί  ασοβάντιστο, η φυσική φθορά του οποίου είναι ταχύτατη, αναπόφευκτη και επικίνδυνη. Επίσης, ένα ημιτελές κτίσμα το οποίο αποτελεί εστία μόλυνσης και χώρο συνάθροισης διαφόρων παραβατικών ατόμων.
·         Στο υπόγειο είχε τοποθετηθεί λέβητας πετρελαίου ο οποίος έχει διαβρωθεί πλήρως, καθώς τα όμβρια ύδατα ρέουν εκεί  ανεμπόδιστα εδώ και τρία χρόνια.
Μια περιουσία του κράτους, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, ρημάζει και κάποιος θα πρέπει να λογοδοτήσει, τουλάχιστον σ’ εμάς που πονάμε το σχολείο.
Σήμερα το σχολείο των έξι (6) αιθουσών με 160 παιδιά στο δημοτικό, φιλοξενεί σε δυο (2) ημιυπόγειες αίθουσές του το 97ο Νηπιαγωγείο με 30  νήπια.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σχολείο είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη και έχει πολύ μεγάλη δημογραφική ανάπτυξη. Υπάρχουν πάρα πολλές νεόδμητες πολυώροφες πολυκατοικίες, στις οποίες κατοικούν ως επί το πλείστον νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά και νήπια. Ήδη το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε την εγγραφή σε 15 νήπια που φοίτησαν στο νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 106ο δημοτικό, λόγω έλλειψης κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί εδώ, πως πρόκειται για παιδιά τα οποία κατοικούν σχεδόν δίπλα στο σχολείο.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
1.       Το 97οΝηπιαγωγείο που, αναγκαστικά, συστεγάζεται και φιλοξενείται στους χώρους του 106ου Δημοτικού σχολείου, στριμώχνεται σε δυο μικρές για τις λειτουργικές του ανάγκες αίθουσες. Επίσης, δεν υπάρχουν ξεχωριστές τουαλέτες για τα νήπια, παρά μόνο οι οθωμανικές του δημοτικού σχολείου και δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος αύλειος χώρος για τα διαλλείματα των νηπίων.
2.       Δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες ή τις βροχερές ημέρες, τα παιδιά να στριμώχνονται για να γυμναστούν στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της εισόδου του σχολείου δημιουργώντας όχληση στις τάξεις που κάνουν μάθημα.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε πως, εδώ και 20 χρόνια περίπου, έχει δεσμευτεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για την κατασκευή σχολείου, όμορο οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί κλειστό γυμναστήριο και νηπιαγωγείο, λύνοντας έτσι μεγάλο μέρος του προβλήματος και ομορφαίνοντας την περιοχή, η οποία δείχνει εξαιρετικά παραμελημένη, αν όχι εγκαταλειμμένη.
3.       Δεν υπάρχει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών παρόλο που το σχολείο είναι διευρυμένου ωραρίου και προβλέπεται ανάλογο μάθημα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε υπολογιστές, η μεταφορά των οποίων θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά με τρόλεϊ από τάξη σε τάξη και με τα χέρια από όροφο σε όροφο.
4.       Δεν υπάρχει κυλικείο παρόλο που θα εξυπηρετούσε 190 παιδιά.
5.       Δεν υπάρχει τραπεζαρία παρόλο που είναι ολοήμερο. Το φαγητό των παιδιών ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων στο διάδρομο του σχολείου και τα παιδιά τρώνε πάνω στα θρανία τους.
6.       Δεν υπάρχει είσοδος για μεγάλα οχήματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν  να εισέλθουν στον αύλειο χώρο του σχολείου φορτηγάκια τροφοδοσίας ή μικροί γερανοί για τη συντήρηση της στέγης και των κλιματιστικών.
7.       Δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία βιβλιοθήκης.
8.       Δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων με αποτέλεσμα οι πρόβες για τις σχολικές παραστάσεις να γίνονται στην είσοδο του σχολείου ενοχλώντας αναγκαστικά τις διπλανές τάξεις που κάνουν μάθημα.
9.       Δεν υπάρχει γραφείο εκπαιδευτικών παρόλο που το σχολείο είναι 12θέσιο, με αποτέλεσμα οι 15 διδάσκοντες να στριμώχνονται στο  γραφείο της διεύθυνσης.
10.   Δεν υπάρχει αίθουσα εργαστηρίων για τα πειράματα της Φυσικής και της Χημείας.
11.   Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
12.   Τα υφιστάμενα κουφώματα είναι πολύ παλιά και δεν ασφαλίζουν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλοπής και βανδαλισμών.
13.   Δεν υπάρχει στέγη.
14.   Δεν υπάρχει πρόσβαση σε παιδιά ΑΜΕΑ, ούτε η δυνατότητα ανόδου στους επάνω ορόφους παιδιών με κινητικά προβλήματα (πχ. πατερίτσες κλπ).
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ
Ζητούμε την άμεση αποπεράτωση του ημιτελούς κτίσματος της προσθήκης του σχολείου μας, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Παρότι το 106ο Δημοτικό σχολείο δε βρίσκεται σε σημείο προβολής, καθώς είναι στην άκρη της Κάτω Τούμπας, κρυμμένο από κεντρικούς δρόμους, όλοι εμείς θα επιμείνουμε με όλα τα νόμιμα μέσα για το καλύτερο, απαιτώντας άμεση λύση στα προβλήματά μας, καθώς το οφείλουμε στα παιδιά μας ως γονείς και ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας . Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει.
Τα σχέδια της προσθήκης του σχολείου έχουν αποσταλεί για έγκριση από το αρχιτεκτονικό τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, στις 15-10-2013 με αριθμό πρωτοκόλλου  82913. 

Παρακαλούμε  να  μας  ενημερώσετε  αν  είναι  στον  προγραμματισμό σας  η  αποπεράτωση  του  έργου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου